Verkeersregels Marokko

Verkeersregels en politie

De verkeersregels wijken in principe weinig af van die in Nederland en ook de verkeersborden zijn duidelijk herkenbaar. Zolang je je aan de regels houdt is er in feite niks aan de hand. Je zult veel blauw op straat zien. Met name op de toegangswegen naar de grote steden. Zo worden auto’s af en toe van de weg gehaald ter controle van papieren en eventuele lading. Huurauto’s worden veelal ongemoeid gelaten, zolang je je uiteraard aan de regels houdt.

Rotondes

Bij rotondes moet je even goed opletten. Op bijna alle rotondes in Nederland heb je voorrang, in Marokko verschilt dit per rotonde. Dit wordt duidelijk met borden aangegeven voor je de rotonde oprijdt. Indien het geen voorrangsrotonde is, let dan goed op dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Het is heel logisch, maar omdat je gewend bent om altijd voorrang te krijgen kan het even wennen zijn.

Stoplichten

De stoplichten in Marokko behoeven nog wel wat extra uitleg. Uiteraard is rood gewoon stoppen en groen doorrijden, maar oranje is net eventjes anders dan bij ons. Ten eerste knippert het en je dient direct te stoppen, bij doorrijden kun je zelfs een boete krijgen kunnen we je uit eigen ervaring vertellen. Let daar dus op.

Verkeersgedrag

In Marokko is men over het algemeen niet zo beleefd als in Nederland. Stoppen voor voetgangers hoeft bijvoorbeeld niet en het verkeer dat achter je zit houdt er dan ook geen rekening mee. Verder geldt hier en daar het ‘recht van de sterkste’ en wordt voorrang vaker genomen dan verleend. Een beetje brutaal zijn mag dus best. De wegen zijn over het algemeen ook erg breed, desondanks zijn Marokkanen flinke links rijders. Houdt daar dus rekening mee tijdens je het autorijden Marokko.

In de steden, en met name in Marrakech, kan het verkeer hectisch zijn en houden weinig weggebruikers hun baan. Hier lijkt alles kris kras door elkaar heen te rijden. Blijf gewoon rustig rechts rijden en als je goed in je spiegels kijkt is er niks aan de hand. Zodra je de buitenwijken in rijdt is het al snel lekker rustig op de weg. Doorgaande wegen gaan altijd dwars door dorpjes heen. Let hier goed op de maximale snelheid van 50 kilometer per uur. Je zal rond het middaguur ook veel schoolkinderen zien die teruglopen of fietsen van school en is het sowieso verstandig rustig te rijden.

Verkeersovertredingen en verkeersboetes

Eventuele overtredingen, zoals het niet dragen van een gordel (ook op de achterbank), te hard rijden of geen richting aangeven bij het wisselen van rijbaan, worden snel bestraft en dien je ter plaatse cash te voldoen. Je ontvangt je bekeuring direct. Deze bekeuring is een roze papieren vel. Meestal bedraagt de boete 400 DH. Zorg ervoor dat de bekeuring nabetaling altijd ontvangt. Maar nogmaals, als je je aan de regels houdt is er niks aan de hand.

Translate