De makelaar (Samsaar)

Als je op zoek bent naar een villa of appartement in een van de vele nieuwe resorts dan kun je het beste een buitenlandse makelaar inhuren of rechtstreeks contact opnemen met de projectontwikkelaar.

Je kunt ook een lokale makelaar, een zogenaamde Samsaar, inhuren. De meeste samsaars spreken geen Engels of Frans. Zorg dan voor een betrouwbare tolk. Samsaars zijn goed op de hoogte van de markt en weten wie de eigenaar van de woning is zodat de kans op juridische problemen vrij klein is. Hij brengt 2.5 % van de verkoopprijs in rekening. Dit bedrag moet je betalen als de koop gesloten is. De meeste samsaars werken namelijk uitsluitend op basis van commissie. Sommigen vragen een kleine aanbetaling. Als je ruim de tijd neemt om een woning te zoeken en veel verschillende woningen wilt zien, dan kost het hem veel tijd om jou te begeleiden. Het is dan beter om per dag een vast bedrag te betalen dat ingehouden wordt op de commissie van 2.5%. Zo blijft de samsaar ook gemotiveerd.

Een paar praktische tips :

  1. Zorg dat de makelaar precies weet naar welk type woning je op zoek bent. Als de makelaar toch met een ander type woning aankomt ga dan gewoon naar een andere makelaar.
  2. Vertel de makelaar niet wat je maximale budget is. Laat hem in een prijsklasse zoeken die 25%-35% onder jouw budget ligt. Je krijgt dan een goed beeld van wat voor die prijs te koop is. Bovendien loop je niet het risico dat de prijs van een leuke woning even snel verhoogd wordt en netjes uitkomt op jouw budget.
  3. Voordat je een woning gaat bekijken moet je de vraagprijs weten.

 

 

Translate