Cultuurgebieden en talen

Marokko heeft ongeveer 33 miljoen inwoners. Het land heeft een heel jonge bevolking: meer dan de helft is jonger dan 20 jaar.

De oorspronkelijke bewoners waren Berbers, een volk dat over heel Noord-Afrika was verspreid. Nog steeds vormen Berbers de grootste bevolkingsgroep.

Op de tweede plaats komen de Arabieren, die Marokko in de 7de en 8ste eeuw veroverden en de islam introduceerden. Het onderscheid tussen Berbers en Arabieren is tegenwoordig soms moeilijk te maken, omdat er veel gemengde huwelijken zijn.

Ongeveer driekwart van de huidige Marokkanen is van Berberse afkomst en mensen van Arabische afkomst vormen de op een na grootste etnische groep.

Er is geen significant genetisch verschil tussen de Marokkaanse Arabieren en de niet-Arabische Marokkanen, zoals de Berbers en de Sahrawi. Het is daarom aannemelijk dat de arabisering vooral een cultureel proces was, zonder dat de bevolking onder invloed van de Arabieren van genetische samenstelling veranderen. Daarnaast zijn de noordwest-Afrikanen genetisch meer aan de Iberische volken en andere Europese volken verwant, dan aan volken vanaf de andere kant van de Sahara.

Het is dus vrijwel onmogelijk om de Arabische bevolking en de Berberse bevolking etnisch van elkaar te onderscheiden, samen maken ze 99,1% uit van de bevolking. Onderscheid is echter wel goed te maken op taal. Ruim 18,8 miljoen Marokanen in Marokko spreken Marokkaans-Arabisch (1995), terwijl volgens verschillende definities 28% tot 35% van de bevolking er een van de Berbertalen (Tarifit, Tashelhiyt of Atlas-Tamazight) spreekt.

De Berbers –met een eigen taal– zijn het duidelijkst terug te vinden in het noordelijke Rifgebergte. Die Berbertaal –het belangrijkste dialect heet Tamazight– wordt alleen gesproken, er bestaat geen geschreven versie van. Daarom is het Arabisch de officiële taal van Marokko. Door de vroegere Franse overheersing spreken veel Marokkanen ook vloeiend Frans.

De officiële taal is (standaard) Arabisch. Het standaard Arabisch wordt op de scholen onderwezen en in vrijwel alle schriftelijke en officiële communicatie gebruikt. De meest gesproken taal is een dialect van het Arabisch, het Marokkaanse Arabisch (Darija). Andere in Marokko gesproken talen zijn de Berbertalen (Tarifit/Riffijns), Tashelhiyt, Tamazight). Frans heeft als tweede taal steeds een belangrijke plaats behouden in het openbare leven (vaak de taal van bedrijven, overheid en diplomaten, maar ook in winkels, restaurants en soms ook in onderlinge gesprekken. Veel Marokkaanse televisie- en radioprogramma’s zijn ook in het Frans, terwijl in het noorden, het voormalige Spaans Marokko, veelal Spaans als tweede taal wordt gehoord. De laatste jaren wordt het Engels steeds meer gesproken. Dit heeft vooral te maken met de opkomst van het toerisme en de toename van vestiging van internationale bedrijven.

Feestdagen in Marokko

Januari
1.   Nieuwjaarsdag
11. Onafhankelijkheidsmanifest

Februari
4. Geboortedag Mohammed – Op deze dag vieren moslims de geboortedag van de profeet Mohammed. Deze gebeurtenis wordt in de gehele moslimwereld uitbundig gevierd. Thuis en in de moskee bezingen moslims het leven van de profeet. Er worden vruchten en zoetigheid gegeten en men drinkt mierzoete drankjes.

Mei
1. Dag van de arbeid – Op deze dag wordt de strijd en de waardigheid van de hoop op een rechtvaardige samenleving van de arbeidersklasse gevierd. Deze dag is begonnen in 1889 als herdenking van de moord op demonstrerende stakers in Chicago.
3. Nationale feestdag

Juni
16. Hemelvaart Mohammed – Op de 27ste van de islamitische maand rajab wordt de nacht van de reis van de profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem en zijn daaropvolgende reis naar de hemel herdacht. Deze gebeurtenis wordt gevierd door te bidden. ’s Avonds vinden er erediensten plaats in de moskeeën en komen sprekers de diepgang van deze heilige avond toelichten. Daarna worden zoetigheden uitgedeeld.

Juli
9.   Jongerendag
30. Feest van de troon – Op dit jaarlijks terugkerende feest wordt de dag gevierd waarop koning Mohammed zijn vader Hassan opvolgde.

Augustus
14. Oued-Eddahab – Op deze dag wordt de reis van Hassan II naar Dakhla in 1981 herdacht.
20. Dag van de koning en revolutie – Op deze dag wordt de Vredesmars herdacht.
21. Verjaardag Mohammed VI

November
6.   Dag van de groene mars – Op deze dag wordt de Marokkaanse bezetting in de Westelijke Sahara gevierd. Marokko trok in 1974 met de Groene mars de Westelijke Sahara binnen, nadat de dekolonisatie van het gebied door Spanje een feit was.
18. Onafhankelijkheidsdag

Hied Fitr en Hied al Adha

Ieder jaar verschuiven de islamitische feestdagen 10 à 11 dagen. De exacte data zijn afhankelijke van de lokale waarneming van de maan en worden kort voor de betreffende dag aangekondigd