Adviezen en tips voor Marokko

Ga je binnenkort naar Marokko? Dat kun je best wat praktische adviezen en tips gebruiken. Op deze pagina hebben we deze per situatie op een rij gezet. Zo weet je wat er in Marokko gewenst is en wat je vooral moet laten. Doe er je voordeel mee!

Afdingen

Wanneer je in Marokko bezoekt dan wil je altijd wel een lokaal product scoren. De prijzen van deze  produnten worden door onderhandeling vastgesteld. De koper en de verkoper noemt een irreële prijs; de koper een te lage, de verkoper een prijs die vele malen hoger kan zijn dan de werkelijke waarde van het product. Door iedere keer een nieuw bod te doen, groeien koper en verkoper langzaam naar een prijs waar al dan niet een akkoord over kan worden bereikt. Tip; Bedenk een prijs die je over hebt voor het product en onderhandel daar naar toe. Wanneer dit lukt zal je altijd met een goed gevoel weglopen met je souvenier.

Simkaart Marokkaanse provider aanschaffen

Wanneer je in Marokko gebruik wilt maken van je mobiele telefoon is het handig een simkaart van een Marokkaanse provider aan te schaffen. Je Nederlandse of Belgische provider rekent immers hoge kosten voor het gebruik van je mobiele diensten buiten de EU. (internet en bellen).  Hier kun je een Marokkaanse simkaart van Maroc telecom kopen ( inclusief 1 GB tegoed) . Je kunt goedkoop nationaal en internationaal bellen.  Beltegoed is beschikbaar is 5Dh, 1o Dh, 20Dh , 50Dh, 100Dh en 200Dh. Bovendien zijn er regelmatig acties voor verdubbeling van je beltegoed.

Douane inreisformulier Marokko

Het is altijd handig om het inreisformulier (want nu eigenlijk een gezondheidsverklaring is) van de Marokkaanse douane alvast in te vullen voordat je naar Marokko reist. Klik op de onderstaande button om je douane-inreisformulier in te vullen en uit te printen. Tip: Wanneer je de Marokkaanse nationaliteit hebt noteer dan bovenaan je C.I.N nummer (het nummer van Marokkaanse ID-kaart) op het douane-inreisformulier. Hiermee versnel je het verwerkingsproces en ben je zo langs de douane. Download het douane-inreisformulier hier. ( FICHE D’EMBARQUEMENT DEBARQUEMENT)

Fooi

Wanneer je in Marokko wat ga drinken in een café is het normaal een fooi te geven. In de meeste Marokkaanse cafés wordt er per bestelling een bonnetje  neergelegd. Deze worden aan het einde van het bezoek bij elkaar opgeteld en afgerekend. Obers proberen vaak wat langer te doen over het retourneren van je wisselgeld in de hoop dat je het laat zitten. Ze zorgen er bij het retourneren van het wisselgeld in elk geval wel voor genoeg kleingeld om een goede fooi te kunnen geven. 5 Dh een op een rekening van 50 DH is gangbaar. Naar verhouding tot de rekening kun je meer of minder fooi geven. Een ober moet de fooi wel verdienen.

 Autodiefstal in Marokko

Als je auto gestolen wordt en deze niet terug gevonden wordt kan je het Marokko niet verlaten zonder invoerrechten te betalen over het gestolen voertuig. De tijdelijk invoer van het voertuig wordt automatisch omgezet naar een permanente invoer. Afhankelijk van welk merk en type betaal je een fikse invoerbelasting. Wanneer je met de auto naar Marokko gaat is het dus verstandig om je auto in Marokko tegen diefstal te verzekeren. Het afsluiten van zo een(diefstalverzekering) verzekering kan een financiële strop voorkomen wanneer je auto gestolen wordt.

Parkeren

Wanneer je in het centrum, een winkelstraat of op de boulevard parkeert dan snelt er voor dat je het weet een lhasas (parkeerwachter) toe. Ze zijn aan hun gele of oranje hesjes te herkennen. Ze hebben vaak ook een badge met hun naam erop wat een soort vergunning voorstelt. Ongevraagd assisteren ze je bij het in en uitparkeren van je auto. Het is niet zozeer dat ze geen vertrouwen hebben in je parkeerkwaliteiten maar ze laten zich gelden zodat je hen niet vergeet te betalen. 2 DH is een gangbaar en voldoende. Parkeergelegenheden bij het strand kosten vaak 10 DH. Je betaalt bij het uitrijden en krijgt dan een kwitantie.

Translate